Dostupni linkovi

Humanitarna pomoć počela da stiže u Siriju, Asad odbija Tursku


Ilustracija
Ilustracija

Humantirana pomoć Turske počela je da stiže na sjever Sirije, a jedan od ciljeva je dostavljanje pomoći razrušenom Alepu, no sirijska je vlada saopštila da će odbiti bilo kakve humanitrane pošiljke iz Turske za Alepo.

Humanitarna pomoć počela je da stiže na sjever Sirije poslije proglašavanja prekida vatre, koji su ugovorile Rusija i SAD i koji se uglavnom poštuje širom zemlje.

Jedan od ciljeva je dostavljanje pomoći opkoljenim oblastima u Alepu.

Konvoj od 20 kamiona koji prevoze pomoć prešao je u sjevernu Siriju preko turske granice, ali se ne zna koliko daleko će ići, rekao je jedan od očevidaca.

Turski zvaničnici izjavili su da konvoj uglavnom prevozi hranu i brašno.

UN su saopštile da ovi kamioni ne pripadaju ovoj organizaciji i da se čeka potvrda o poštovanju prekida vatre prije nego što se pošalje humanitarni konvoj.

"Nama je potrebno okruženje u kome ne postoji smrtna opasnost za humanitarce koji dostavljaju pomoć", rekao je portparol UN Jens Larke.

Sirijska Vlada je saopštila da će odbiti bilo kakve pošiljke humanitarne pomoći u Alepo ukoliko nisu ugovorene sa Damaskom i UN, a naročito pomoć iz Turske, prenijela je sirijska državna agencija SANA.

"Sirijska Arapska Republika najavljuje odbacivanje humanitarne pomoći Alepu koja nije koordinisana sa sirijskom Vladom i Ujedinjenim nacijama, naročito ako dolazi od turskog režima" prenosi SANA citirajući ministra vanjskih poslova Sirije.

XS
SM
MD
LG