Dostupni linkovi

Češka: Rusija vodi informativni rat u Češkoj Republici


Sa prosteta u Ostravi zbog otvaranja konzulata takozavne Donjeck Narodne Republike
Sa prosteta u Ostravi zbog otvaranja konzulata takozavne Donjeck Narodne Republike

Ruska obajveštajana služba vodi "informativni rat" u Češkoj Republici, upozorila je obavještajna služba ove centralno evropske zemlje BIS.

"Veliki broj" ruskih obavještajaca radi u tajnosti od 2015-te, kao dio ruske ambasade u Pragu, koja je najveća strana misija u Češkoj, navela je obavještajna služba BIS u četvrtak objavljnom izvještaju.

Oni su upozorili da ruski agenti imaju mrežu svojih grupa i da podržavaju populističke i eksremističke grupe u zemlji koje bi mogle biti iskorištene za "manipulaciju ili destabilizaciju češkog društva i političke sredine u bilo kom trenutku".

Ruski agenti su fokusirani na širenje lažnih inforamcija o sukobima u Ukrajini i Siriji, dok istovremeno pokušavaju da podriju jedinstvo EU i NATO-a preko ekstenzivne online kampanje širenja dezinformacija, navedeno je u izvještaju češke objavještajne službe.

"Bilo je i pokušaja da se naruše odnosi između Češke i Poljske, dezinformacija i alarmantnih glasina kojima se klevetaju SAD i NATO, kao i širenja denziformacija o virtuelnoj opasnosti od rata sa Rusijom" kaže BIS.

Takođe su naveli da ruski agenti u njihovoj zemlji rade na podrivanju reputacije Ukrajine i pokušajima međunarodne izolacije te zemlje.

U izvještaju BIS-a se navdi i da je kineska obavještajna služba takođe pojačala aktivnosti u Češkoj Republici, produbljujući svoju infiltraciju u političkim i poslovnim krugovima.

Inače u češkom gardu Ostravi je danas, uz proteste aktivista češkog Ministarstva vanjskih poslova, otvoren honorarni konzulat samoproklamovane Donjecke narodne republike koju podržava Kremlj, sa istoka Ukrajine.

Konzulat čini samo honorarna konzulica Čehinja Nela Liskova, a on je za sada i bez stalnog sjedišta.

XS
SM
MD
LG