Dostupni linkovi

Čović: Referendum u RS-u će se održati, ali se ništa novo neće desiti


Dragan Čović
Dragan Čović

Moramo što pre rasterati to crnilo koje se nadvilo nad Bosnom i Hercegovinom, izjavio član Predsedništva Dragan Čović.

“Bojim se da smo potcenili ono što radimo zadnjih četiri-pet meseci. "Uveren sam da sve ono što se radilo nekoliko dana, videli ste koliko je trebalo vremena da se usaglase sve članice, dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i različitim pogledima. Ono što sam ja izjavljivao u proteklo vreme u potpunosti koorespondira sa izjavom PIC-a, s jedne strane neupitnost Ustavnog suda čije se odluke provode, a s druge strane da treba poštovati Ustav i Aneks 4 i vrlo jasne ustavne nadležnosti", kazao je Čović.

Čović, koji se nalazi na regionalnoj turneji u okviru koje je posetio Crnu Goru, Albaniju i danas Makedoniju, kazao je za Kliks da referendum kao formu niko ne može osporavati ako je u duhu nadležnosti i ustavnih podela kakve su u BiH, a kao najdemokratskiju formu traženja mišljenja o nekom pitanju.

Čović je kazao da je pratio komentare i ostalih kolega te da se iz izjave PIC-a uzima samo ono što nam odgovara, a ono što nam ne odgovara gledamo drugačije.

On smatra da će se referendum održati, ali se neće ništa novo desiti nakon 25. septembra.

Po njegovom mišljenju unutrašnja unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine ne trebaju rešavati van njenih granica.

Seriju poseta državama u regiji Čović završava sutra u Beogradu razgovorom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iako je ova regionalna turneja dogovarana još pre mesec dana Čović kaže da ona vremenski koincidira sa stavovima Saveta za sprovođenje mira (PIC) u BiH, zaoštravanjem situacije oko referenduma u Republici Srpskoj, ali i napetim odnosima između Srbije i Hrvatske, gde se takođe uskoro održavaju izbori.

"Ja ću svakako u jednom prijateljskom tonu razgovarati s premijerom Vučićem i mislim da je to način kako trebamo rešavati probleme. Bez obzira na razlike koje postoje, uveren sam da samo ovakvom, što češćom komunikacijom, možemo rešavati probleme", kaže Čović.

XS
SM
MD
LG