Dostupni linkovi

SDA za odlučniju reakciju međunarodne zajednice povodom referenduma


Ilustracija
Ilustracija

Stranka demokratske akcije (SDA) očekuje od međunarodne zajednice odlučniju reakciju na najavljeni referendum u Republici Srpskoj o Danu RS, zakazan za 25. septembar.

U saopštenju SDA se navodi da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BIH (PIC) u utorak "ispravno konstatovao stanje u vezi sa antidejtonskim i antiustavnim referendumom u RS".

SDA ukazuje da je, međutim, "izostala konkretna odluka, odnosno poništenje odluke Narodne skupštine RS o održavanju referenduma, suspenzija svih do sada preduzetih aktivnosti za njegovo provodjenje i sankcionisanje odgovornih".

"U trenutku kada se odlukom o provodjenju referenduma, BiH vodi u stanje destabilizacije, nije dovoljno samo konstatovati stvari, već je nužno odlučno djelovati", smatra SDA.

U toj stranici čiji je lider predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, očekuju da OHR treba da, ne čekajući na aktivnosti domaćih institucija, poništi odluku Parlamenta RS o referendumu i da kazni odgovorne za donošenje te odluke.

"Odlučna reakcija međunarodne zajednice u ovom momentu treba da bude upozorenje da neće proći nikakvo antidejtonsko djelovanje i da evropski, NATO i reformski put BiH nema alternativu", naglašeno je u saopštenju.

PIC je danas, uz izuzetak Rusije, pozvao je vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcjepljenja.

XS
SM
MD
LG