Dostupni linkovi

Dodik: PIC štiti nasilje visokih predstavnika


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Savet za sprovođenje mira u BiH /PIC/ neformalno telo koje štiti nasilje visokih predstavnika nad institucijama Srpske, pa je i stav povodom referenduma o Danu Republike u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja.

"PIK nije predviđen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Njihova okupljanja su neformala i potpuno su pogrešno nametali rešenja u BiH, koja su mimo Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

Govoreći o sutrašnjem sastanku predstavnika Republike Srpske sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Dodik je rekao da će biti razgovarano o Aneksu deset Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izveštaj o radu, što se do sada nikada nije desilo.

On je istakao da je i to vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika.

"Sutra ćemo na odgovoran način ocijeniti cjelokupnu situaciju u vezi sa primjenom Dejtonskog sporazuma, sa aspekta Republike Srpske i Srbije", dodao je Dodik.

XS
SM
MD
LG