Dostupni linkovi

Makedonija: Sobranje usvojilo izmjene Izbornog zakona


Sobranje
Sobranje

Makedonski parlament (Sobranje) usvojilo je noćas, po skraćenom postupku, izmjene Izbornog zakona koje su dio najnovijeg dogovora stranaka za izlazak iz političke krize.

Ovim izmjenama je predviđeno da će Državna izborna komisija moći da izbriše sa biračkog spiska 39.502 glasača, ukoliko se oni ne registruju u narednom periodu, a omogućeno je i glasanje za 171.500 građana koji su u inostranstvu.

U birački spisak u Makedoniji upisano je 1.804.644 glasača, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u ovoj zemlji živi 2.067.471 stanovnika.

Pročišćavanje biračkog spiska dio je dogovora iz Pržina za izlazak iz političke krize, koji su sredinom prošle godine postigli lideri četiri vodeće stranke uz posredovanje evrokomesara za susjedsku politiku i proširenje Johanesa Hana.

Do kraja avgusta makedonski parlament trebalo bi da usvoji i reforme u medijskoj sferi, kao i izmjene Zakona o Vladi, kojima je predviđeno da prelazna vlada bude formirana sto dana prije održavanja parlamentarnih izbora.

Prema dogovoru koje su stranke postigle u srijedu, lideri četiri stranke, po dvije iz makedonskog i albanskog političkog korpusa trebalo bi da se sastanu 31. avgusta i odluče da li su ispunjene predviđene obaveze i odrede datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora. Kao mogući datum pominje se 11. decembar.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

XS
SM
MD
LG