Dostupni linkovi

Svet pomno prati situaciju u Turskoj


Ankara nakon pokušaja državnog udara

Pokušaj državnog udara u Turskoj izazvao je brojne reakcije vodećih svetskih lidera i zvaničnika EU koji su iskazali podršku aktuelnim turskim vlastima.

Američki predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Džonom Kerijem razmotrio razvoj događaja u Turskoj.

Oni su se složili da sve strane treba da podrže demokratski izabranu vladu, pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje i krvoproliće, saopštila je Bela kuća.

"Stejt department će nastaviti da se fokusira na bezbednost američkih građana u Turskoj", navodi se u saopstenju, javlja Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je noćas na "puno poštovanje" turskih demokratskih institucija i ustava.

"Upravo sam razgovarao s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom. Pažljivo pratim događaje u Turskoj sa zabrinutošću", naveo je Stoltenberg u saopštenju.

Stoltenberg je naveo da poziva na "smirenost i uzdržanost i puno poštovanje turskih demokratskih institucija i ustava", dodajuću da je "Turska važan saveznik u NATO".

Evropska unija takođe je podržala Erdogana.

Turska je važan partner Evropske unije i ona izražava "apsolutnu podršku njenoj izabranoj vlasti, njenim institucijama i zakonima", saopštio je Evropski savet.

Savet kojim predsedava Donald Tusk, apelovao je da se Turska smesta vrati ustavnom poretku i podvukao da svih 28 članica EU pažljvo i zajednički prati zbivanja.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da se "demokratki poredak" mora poštovati u Turskoj.

„Merkel je u stalnom kontaktu sa zvaničnicima nemačke vlade povodom dogadjaja u Turskoj“, rekao je njen portarol Štefan Zajbert koji je dodao da izražavaju "podršku izabranoj vladi".

XS
SM
MD
LG