Dostupni linkovi

Pobunjenici pokrenuli ofanzivu na delove Alepa


Alepo, ilustrativna fotografija

Sirijski pobunjenici pokrenuli su veliku ofanzivu na delove podeljenog grada Alepa koji su pod kontrolom režima, nakon što je sirijska vojska prethodno presekla njihov jedini preostali put snabdevanja, javlja agencija AFP.

Alepo, koji je nekada bio ekonomski centar Sirije, gotovo je potpuno razoren u ratu koji je započeo antivladinim protestima 2011. godine, a do danas je odneo živote više od 280.000 ljudi.

Pobunjenici su jutros pokrenuli ofanzivu za preuzimanje kontrole nad ulicom Kastelo, jedinim preostalim putem koji vodi iz Alepa na područje koje je pod njihovom kontrolom, javio je dopisnik Frans Presa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da je 19 režimskih vojnika poginulo u ponedeljak, kada su pobunjenici digli u vazduh tunel u starom delu Alepa.

Šef Opservatorije Rami Abdel Rahman je izjavio da "opozicija za sada ne ostvaruje napredak usled jakih vazdušnih udara režima na područja gde su borbe u toku."

Više rundi mirovnih pregovora, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, nisu dale rezultata, ali je specialni izaslanik UN Stafan de Mistura u ponedeljak rekao da je došao "ključni trenutak" u naporima za postizanje političkog rešenja sukoba.

Uprkos diplomatskim naporima, borbe u Alepu su se intenzivirale. Ovaj grad je od sredine 2012. godine podeljen na zapadni deo, koji je pod kontrolom vladinih snaga, i istočni deo, koji kontrolišu pobunjenici.

XS
SM
MD
LG