Dostupni linkovi

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povjerio je u ponedjeljak 23. maja, mandat za sastav nove vlade predsjedniku Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću.

"Obavještavam da sam odlučio da mandat za sastav nove vlade povjerim Vučiću kao nosiocu liste 'Srbija pobjeđuje' jer me uverio da ima većinu za parlament i dužan sam kao predsjednik to da uradim", rekao je Nikolić novinarima u Predsjedništvu Srbije.

On je naveo da će o tome da je Vučić dobio mandat izvijestiti Skupštinu Srbije čim ona bude konstituisana.

Poslije današnjih konsultacija o formiranju nove vlade s predstavnicima 11 stranka i koalicija koje imaju poslanike u Skupštini Srbije, predsednik Srbije je ocijenio da su sve stranke pokazale poštovanje prema funkciji predsjednika države."Samo je Vučić izložio program o tome kako misli da se ponaša vlada, koje prioritete da ispunjava", dodao je Nikolić.

On je ocijenio da će buduća vlada morati da ponese teret u vrijeme kada je lakše biti u opoziciji.

“Sada treba konstituisati Narodnu Skupštinu i Vladu Srbije. Ona mora da počne da obavlja svoj težak i odgovoran posao. Vlada će na svojim leđima morati da ponese teret u veoma teško vrijeme, u vrijeme kada je ljepše biti u opoziciji. Ali to je izazov za prave političare, za one koji misle na svoju zemlju i svoj narod, da ponesu teret u vrijeme kada je najteže.” rekao je Nikolić.

Lista Srpske napredne stranke na vanrednim izborima 24. aprila osvojila 131 od 250 mjesta u parlamentu.

Posljednji rok za konstituisanje Skupštine Srbije je 4. jun, kada počinje da teče rok od tri mjeseca za formiranje nove vlade.


XS
SM
MD
LG