Dostupni linkovi

Dvoje alpinista umrlo na Mont Everestu


Pogled na Mont Everest

Dvoje alpinista, Holandjanin i Australijanka, umrli su verovatno od visinske bolesti dok su se spuštali s planinskog vrha Mont Everest, a još oko 30 planinara se razbolelo ili je dobilo promrzline.

Erik Arnold (35) imao je dovoljno kiseonika u boci, ali se žalio da je iscrpljen. Umro je u petak veče, rekao je Pasang Purba iz nepalske agencije Seven samit treks.

Marija Strajdom je umrla u subotu popodne, a Purba je rekao da je imala simptome visinske bolesti.

Oboje su bili deo istog ekspedicionog tima. To su prvi smrtni slučajevi na Mont Everestu ove godine, od kada su alpinisti posle dve godine ponovo počeli da osvajaju najviši svetski vrh. Od 11. maja na vrh se popelo gotovo 400 planinara.

Nepalski zvaničnik Gijanendra Šresta izjavio je da su brojni alpinisti dobili promrzline blizu vrha dok su pokušavali da ga osvoje ili dok su se spuštali niz planinu.

Nekoliko nepalskih vodiča uspelo je da jednu alpinistkinju spuste iz najvišeg kampa na oko 8.000 metara u niži, odakle će se pokušati da se helikopterom prebaci u bolnicu.

Na Mont Everest se od 1953. godine popelo više hiljada ljudi, a više od 250 alpinista je poginulo pokušavajući da osvoji najviši svetski vrh.

XS
SM
MD
LG