Dostupni linkovi

Suzavac u Parizu, blokade puteva širom Francuske


Protesti u Parizu zbog zakona o radu

U Francuskoj su danas podignute tenzije oko kontroverznih reformi tržišta rada, pa je u Parizu policija ispalila suzavac tokom protesta na levoj obali Sene, dok su u Provansi i Normandiji kamiondžije blokirali puteve.

Francuskoj predstoji napeta nedelja prepuna najavljenih štrajkova i drugih akcija sindikata u znak protesta povodom predloga zakona o reformama tržišta rada, koji je naišao na oštro protivljenje u Parlamentu, kao i na ulicama, prenela je agencija AP.

Mirna šetnja članova sindikata kroz Pariz je prekinuta kad su maskirani demonstranti počeli da bacaju predmete, pa je interventna policija morala da ispali suzavac.

Kamiondžije su se danas pridružile protestu protiv reformi tržišta rada, blokirajući puteve u blizini Marseja, Nanta i Le Mana. Oni strahuju od pada zarade zato što predlog zakona predviđa smanjenje naknade za prekovremeni rad.

Vođa sindikata u Marseju Loran Kazanova je izjavio da je cilj protesta bio "da se paralizuje saobraćaj i blokira privreda".

Predsednik Francuske Fransoa Oland je, međutim, u intervjuu radio stanici Europe-1 istakao da je novi zakon neophodan kako bi se povećalo zapošljavanje i investicije.

"Previše vlada je odustalo, pa sam zato ja 2012. zatekao državu u ovakvom stanju", naveo je on.

Francuska privreda već godinama stagnira, a jedna vlada za drugom su pokušavale da izvrše reforme, ali ili nisu uspele ili su posustale pred uličnim protestima.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG