Dostupni linkovi

U Makedoniji protesti protiv jednopartijskih izbora


ilustrovana fotografija
ilustrovana fotografija

Protesti u Skoplju nastavljeni su pod motom "Jednopartijski izbori - ne može".

Demonstranti su bojama zasuli zgradu parlamenta, a potom i zgradu Ministarstva spoljnih poslova, prenose makedonski mediji.

Protest je, kao i obično, počeo ispred zgrade Specijalnog javnog tužilaštva, a sličan je održan i u Bitolju.

Makedonska Državna izborna komisija trebalo je da utvrdi da li postoje uslovi za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji 5. juna, na kojima je učešće najavila samo jedna koalicija - VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Ostale stranke, koje nisu podnijele izborne liste, smatraju da Sobranje treba da poništi odluku o održavanju izbora 5. juna, s obzirom na to da se, kako tvrde, za to nisu stekli dogovoreni uslovi - prečišćen izborni spisak i sloboda medija.

Od jučer je u Makedoniji zvanično počela predizborna kampanja.

Pokret "Protestujem" organizuje demonstracije širom Makedonije od 12. aprila, nakon što je predsjednik Đorđe Ivanov potpisao ukaz o aboliciji političara protiv kojih Specijalno javno tužilaštvo vodi istragu u vezi sa aferom prisluškivanih razgovora, koju je lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev objelodanio prošle godine.

Demonstranti, osim neopozive ostavke, od Ivanova traže i da ukine odluku koju je donio o aboliciji političara umiješanih u aferu "prisluškivanje", zahtijevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize, formiranje prijelazne vlade sa zadatkom da provede reformske prioritete i odgađanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG