Dostupni linkovi

Novi ultimatum militanata Abu Sajafa


Kanađanin Robert Hol i Norvežanin Kjartan Sekingstad na snimku Abu Sayafa
Kanađanin Robert Hol i Norvežanin Kjartan Sekingstad na snimku Abu Sayafa

Ekstremisti grupe Abu Sajaf, koji su u aprilu odrubili glavu jednom Kanađaninu, zapretili su danas da će ubiti još jednog taoca ukoliko im za četiri sedmice ne bude plaćeno 11 miliona evra otkupnine.

Abu Sajaf koji se priklonio militantnoj organizaciji "Islamska država Irak i Levant" (IDIL) objavio je snimak na kojem su Kanađanin Robert Hol i Norvežanin Kjartan Sekingstad u narandžastim odelima, okruženi naoružanim ljudima sa maskama.

Otimičari tvrde da će ih do 13. juna ubiti ako ne budu dobili traženih 600 miliona pezosa (11,4 miliona evra), objavila je organizacija SITE koja prati militantne sajtove.

Dvojica muškaraca oteta su u septembru sa Kanađaninom Džonom Ridselom koji je ubijen, i jednom Filipinkom, na ostrvu Samal, turističkoj destinaciji više stotina kilometara od uporišta Abu Sajafa na Filipinima.

Ridsel je ubijen u aprilu kada je istekao prethodni ultimatum koji su postavili ekstremisti. Grupa Abu Sajaf osnovana je krajem 90-ih godina i povezana je i sa terorističkom organizacijom Al Kaidom.

XS
SM
MD
LG