Dostupni linkovi

Trijumfalna kapija u bojama 'Šarene revolucije'


Demonstranti koji već petu nedjelju protestuju protiv odluke predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova kojom je pomilovao 56 osoba osumnjičenih za izborni kriminal, po drugi put su obojili Trijumfalnu kapiju u centru Skoplja u boje "Šarene revolucije".

Nekoliko hiljada demonstranata proslavilo je Dan pobjede, uz poruku da će "nastaviti borbu protiv elemenata fašizma u makedonskom društvu".

Demonstranti su, kao i prethodnih večeri, krenuli ispred sjedišta Specijalnog javnog tužilaštva, a nakon bojenja Kapije završili su okupljanje ispred Sobranja, uz poruku "Borba se nastavlja".

Oni osim zahtjeva za ukidanje odluke o aboliciji, učesnici protesta traže neopozivu ostavku Ivanova, uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize, formiranje prelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti sprovede reformske prioritete i odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 5. jun.

U Skoplju je večeras održan i protest albanskog Opozicionog savjeta.

Nekoliko hiljada Albanaca koji su nosili transparente sa natpisima "Protiv državnog terora", "Pravda, demokratija, dostojanstvo", "Crno-crvena revolucija" i albanske zastave, zatražili su da albanski Opozicioni savjet bude uključen u pregovore o rješavanju političke krize u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG