Dostupni linkovi

Carter: Borba protiv 'Islamske države' je daleko od kraja


Ashton Carter, ministar odbrane SAD na konferenciji u Štutgartu, 4 .maj 2016.
Ashton Carter, ministar odbrane SAD na konferenciji u Štutgartu, 4 .maj 2016.

Vašington i njegovi saveznici su se saglasili da moraju učiniti više u aktulenoj kampanji čiji je cilj da se porazi "Islamska država" (IDIL - a), i da su veliki rizici pred njima.

Ministar odbrane SAD Ashton Carter izjavio je to u srijedu 4. maja, u Njemačkoj na sastanku 11 ministara odbrane država koje učestvuju u međunarodnoj koliciji koja se bori protiv IDIL- a.

On je reako da ubistvo pripadnika američe jedinice Foke (Seal) u Iraku pokazuje da je, uprkos napretku u borbi protiv militanata "Islamske države", "ta borba je daleko od kraja".

Carter je govorio u sedištu Evropske komande američke vojske (EUCOM) u Štutgartu, na početku zatvorenog sastanka sa zvaničnicima iz 11 država.

U zajedničkom saopštenju proslijeđenom nakon sastanka potvrdili svoju podršku "dodatnom ubrzanju i jačanju " njihovih partnera na terenu, kao i "dodatnom jačanju kapaciteta u skorijoj budućnosti".

Carter je u uvodnom obraćanju rekao da je u ovom trenutku "borba daleko od kraja".

"Moramo to da učinimo. Važno je za civilizaciju da to uradimo. Mi to možemo. To ćemo uraditi. Biće brže uz vašu pomoć", rekao je Karter.

Sastanak u Štutgartu poslednji je u nizu razgovora partnera o strategiji za jačanje pomoći Iračanima, uključujući kurdske snage, u naporima da povrate Mosul, sjeverno uporište Islamske države u jeku političke krize u Bagdadu.

U Štutgartu su se susreli predstvnici ministarstava odbrane SAD, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Španije i Velike Britanije, a pozvana je i Norveška.

XS
SM
MD
LG