Dostupni linkovi

Grčka i kreditori nastavili pregovore


Euklid Cakaltos

Grčke vlasti počele su danas novi krug pregovora o merama štednje s medjunarodnim kreditorima pošto je procureo sporan snimak razgovora zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o ranijim pregovorima o paketu pomoći Atini.

Ministar finansija Euklid Cakaltos sastao s predstavnicima evropskih kreditora i MMF-a posle dvonedeljne uskršnje pauze.

Najveće sporne tačke u pregovorima su nova smanjenje penzija, poreske reforme i dalji rezovi.

Cakalotos je rekao da je "uvodni" sastanak bio usredsređen na to kako će se odvijati razgovori narednih nedelje, dodajući da procureli razgovor iz MMF-a nije spominjala nijedna strana.

Ispred hotela u kojem je održan sastanak oko 200 pripadnika sindikata i levičarskih partija su mirno protestovali uzvikujući "Grci, uzvratite, EU i MMF vam piju krv".

Današnji razgovori bili su u senci dokumenata koje je objavio Vikiliks, prema kojima je MMF insistirao na većem otpisu grčkog duga.

Prema navodima Vikiliksa, Atina je optužila MMF da koristi potencijalni grčki bankrot kako bi ojačao svoju pregovaračku poziciju, što je šefica MMF-a Kristin Lagard danas odbacila kao besmislicu.

Grčka vlada se distancirala od procurelih dokumenata i kancelarija premijera Aleksisa Ciprasa je saopštila da je Grčka "savršeno bezbedna, mnogo više nego druge zemlje na koje se većinom odnose procureli dokumenti Vikiliksa".

XS
SM
MD
LG