Dostupni linkovi

Nastavljeni sukobi u Nagorno-Karabahu


Nagorno-Karabah

Vojska Azerbejdžana saopštila je danas da su tri vojnika poginula u sukobima s jermenskim snagama trećeg dana sukoba u spornoj oblasti Nagorno-Karabaha.

"Vojnici su stradali u napadu granatama iz rovova jermenskih snaga", saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane."Ukoliko se jermenske provokacije nastave, pokrenućemo opsežnu operaciju duž linije fronta i koristićemo svo oružje", izjavio je portparol ministarstva Vagif Dargahli.

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je azerbejdžanska vojska pojačala ; bombardovanje položaja vojske Nagorno-Karabah, koju podržavaju vlasti Jerevana.

Vlasti u Bakuu su odmah demantovale tu vest, navodeći da od subote kontrolišu strateške položaje Nagorno-Karabaha, oblasti oko koje se decenijama spore Azerbejdžan i Jermenija.

Posle žestokih sukoba koji su izbili u petak uveče, Azerbejdžan je u nedelju jednostrano proglasio prekid vatre, ali dve strane razmenuju optužbe za kršenje primirja.

Jermenske i azerbejdžanske vlasti navele su u nedelju da je u sukobima stradalo 30 vojnika i jedan civil.

Oblast Nagorno-Karabah većinski naseljena Jermenima nalazi se u sastavu Azerbejdžana, ali je pod kontrolom jermenskih separatista.

Posle šestogodišnjih sukoba, u kojima je ubijeno skoro 30.000 ljudi, primirje je potpisano 1994, ali na toj teritoriji i dalje traje zamrznuti sukob s povremenom eskalacijom nasilja.

Ta oblast se nalazi izmedju Irana, Rusije i Turske.

XS
SM
MD
LG