Dostupni linkovi

Svetska banka: Kini 500 miliona dolara za čist vazduh


Svetska banka je odobrila 500 miliona dolara kredita Kini kako bi podržala finansiranje projekata namenjenih kontroli zagađenja vazduha u Pekingu i okolini.

Ta sredstva su deo šireg programa koji će, kako se očekuje, dostići 1,4 milijarde dolara za "zeleno finansiranje" u narednih šest godina, a koji uključuje još pola milijarde dolara od Hua Sjia banke i 400 miliona dolara investicija od kompanija koje budu korisnici kredita, saopštila je Svetska banka, a prenosi Rojters.

Kina, koja je najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, poput ugljen-dioksida, bori se sa problemom teškog zagađenja vazduha.

Oko 70 odsto električne energije u toj zemlji potiče iz elektrana na ugalj, koje su glavni izvor takozvanih "staklenih gasova".

Zvanični Peking ima za cilj da smanji ovisnost o fosilnim gorivima povećanjem udela nuklearne, hidro, solarne i energije vetra, kako bi srezala emisiju glavnih zagađujućih materija u elektroenergetskom sektoru za 60 odsto do 2020. godine, navodi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG