Dostupni linkovi

Tusk: Naznake konsenzusa o migrantskoj krizi


Donald Tusk
Donald Tusk

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas da je primijetio prve naznake da članice EU prevazilaze nesuglasice u rješavanju migrantske krize.

U pismu u kojem poziva lidere EU na samit kojim će predsjedavati u ponedjeljak, 7. marta, uz turskog premijera Ahmeta Davutoglua, Tusk je naveo da je prvi put od početka migrantske krize primijetio da se pojavljuje evropski konsenzus.

"To je konsenzus oko sveobuhvatne strategije koja, ukoliko se sprovede, može da pomogne u smanjenju priliva migranata i smirivanju krize", ističe Tusk.

Tokom priprema za samit sa Turskom, Tusk je bio na sastanku sa liderima u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Atini, Ankari, Istanbulu i Beogradu - što predstavlja rutu kojom se migranti kreću ka sjevernoj Evropi.

Prema njegovim riječima, u svim zemljama koje je posjetio postoji dogovor da se okonča politika jednostavnog propuštanja migranata na putu ka NJemačkoj ili Skandinaviji.

"Time neće biti riješena kriza, ali je neophodan preduslov za evropski konsenzus. U ponedjeljak svi treba da potvrdimo taj pristup", naveo je Tusk.

On je dodao da bi sličan dogovor zatvorio rutu preko Zapadnog Balkana, što je bila glavna tačka ulaska za migrante tokom 2015. i u prvim mjesecima ove godine.

XS
SM
MD
LG