Dostupni linkovi

Vlada odlučila: I vojska će čuvati hrvatsku granicu


Tovarnik, hrvatska granica ilustracija
Tovarnik, hrvatska granica ilustracija

Hrvatska Vlada je na sjednici prihvatila prijedloge dopune Zakona o nadzoru državne granice i dopune Zakona o obrani kojima se omogućava da iznimno, kada Ministarstvo ili predsjednik Vlade ocijene potrebnim zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga, Oružane snage Republike Hrvatske mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice na način propisan Zakonom o obrani.

Predloženo je donošenje dopuna obaju zakona po hitnom postupku i one su upućene na usvajanje u Hrvatski sabor, s obzirom da to zahtijevaju "osobito opravdani razlozi koji se odnose na dosege trenutne migracijske krize", navodi se u obrazloženju prijedloga tih zakonskih dopuna, uz napomenu da za njihovu provedbu nisu potrebna dodatna sredstva.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako se radi o refleksu na trenutnu situaciju i okruženje i da će se Oružane snage u nadzoru granice koristiti samo iznimno i prema uputama policije.

Predloženom dopunom Zakona o obrani propisuje se da Oružane snage RH mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje nadzor državne granice i da odluku o pružanju potpore Oružanih snaga policiji donosi Vlada na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, pojasnio je ministar obrane Josip Buljević.

U obrazloženju prijedloga navodi se kako se zbog migrantske krize s kojom se suočavaju države na tzv. "balkanskoj ruti i članice Europske unije pojavila mogućnost potrebe da Oružane snage Republike Hrvatske daju potporu u zaštiti državne granice, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. To je potrebno radi otklanjanja moguće ugroze suvereniteta Republike Hrvatske te omogućavanja policiji da nesmetano obavlja svoj posao, objašnjava predlagač.

XS
SM
MD
LG