Dostupni linkovi

Svečani prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana nezavisnosti BiH


Dragan Čović

U Predsjedništvu BiH danas je upriličen svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH kojem je prisustvao veliki broj zvanica iz društvenog i političkog života BiH kao i stranih ambasadora.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjedavajući Predsjedništava BiH Dragan Čović koji je uz Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, bio domaćin svečanog prijema.

"U vrijeme kad obilježavamo Dan neovisnosti mi smo još uvijek izloženi sa svih strana i jako smo ranjiva organizacija kao društvena zajednica. Pozdravio sam vas uime Predsjedništva BiH, iako sva tri člana Predsjedništva nisu zajedno. To ne umanjuje ni značaj ovog dana, nitiznačaj povjesti i vremena koje smo prošli svi zajedno, ali ima i jedna posebna obaveza koju su tri člana Predsjedništva BiHuzela na sebe još prije godinu i četiri mjeseca, da ni jednom odlukom neće dovoditi u pitanje instituciju koju predstavljaju i da će svaki put gdje da da odu, pojedinačno i zajedno, punim srcem predstaviti svoju domovinu BiH", kazao je Čović u prigodnom obraćanju.

Naglasio je da BiH ima svoju budućnost, a to je prije svega euroatlanska budućnost, te da je zbog toga ponosan da, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH može, neko vrijeme nakonpredaje našeg zahtjeva za članstvo u EU, ustvrditi da smo napravili jedan veliki korak.

Čović je dodao da je uvjeren da nikad nije bilo bolje vrijeme za predaju jednog takvog zahtjeva, a da je na nama da sada ubrzano zajedno sa prijateljima iz EU i međunarodnih institucija u BiH radimo na tome da bi dobili pozitivno mišljenje u ovoj godini, a da iduće godine postanemo i kandidati za EU.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG