Dostupni linkovi

Sarajevo: Predstavnici "paradžemata" otkazali susret sa Rijasetom


Careva džamija i sjedište reisul-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Sarajevo

Iako su ranije predstavnici "paradžemata" najavljivali da će u subotu (27. februar) u Sarajevu tražiti sastanak sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, svoj dolazak su odgodili zbog smrti majke Reisa Kavazovića.

Iako ih Islamska zajednica (IZ) oslovljava kao paradžemate, njihovi predstavnici za sebe kažu da su "nezavisni džemati". Tako je osnovana i Koordinacija nezavisnih džemata, u ime koje trenutno javno istupaju i saopćenja potpisuju Izet Hadžić, Emir Čajić, Bajro Kaljiković i Mirza Arapčić.

"Poštovani, obavještavamo vas, kao i javnost, da je naš dolazak na razgovor o prethodno spomenutim pitanjima, odgođen zbog smrtnog slučaja u porodici reisu-l-uleme ef. Kavazovića. Ovom prilikom upućujemo Allahu Milostivom dovu da se njegovoj majci smiluje i podari Džennet, a reisu-l-ulemi, ef. Kavazoviću i porodici podari sabura. Amin", navodi se u saopćenju, koje potpisuju ranije spomenute osobe.

Majka reisu-l-uleme Saima Kavazović preminula je u petak u 86. godini, a dženaza namaz će se obaviti u subotu (27. februar) u džamiji u Jelovče Selu kod Gradačca.

Uprkos njihovim najavama, Ismet Veladžić iz IZ-a BiH za Klix.ba je potvrdio da bez obzira na trenutne okolnosti niko iz Islamske zajednice nije ni namjeravao pregovarati sa predstavnicima "paradžemata".

Rok za zatvaranje "nezavisnih džemata", odnosno tzv. paradžemata ističe za tri dana, ali još uvijek nije poznato.

XS
SM
MD
LG