Dostupni linkovi

Sud BiH: Ministrica odbrane Pendeš oslobođena optužbi


Marina Pendeš

Sud BiH je državnu ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš oslobodio optužbi za nesavjestan rada u službi i krivotvorenja službene isprave u prvostepenoj presudi.

Sudski proces protiv ministrice Marine Pendeš vodio se od oktobra 2015. godine pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

Na izricanju presude sudija Branko Perić je naglasio kako je optužba za nesavjestan rad u službi prevaziđena kategorija i kako je upitno da li bi se Sud trebao time baviti.Perić je kazao kako je pozicija savjetnika u državnoj službi prilično nejasna ali da je za to odgovoran sistem a ne pojedinac.

Sud je ustanovio kako je Ivo Miro Jović uredno obavljao poslove savjetnika ali ne u sjedištu ministarstva, što je u optužnici istaknuto kao propust ministrice Pendeš.

Advokat Marine Pendeš Josip Muselimović je kazao kako nije vjerovao da će Sud BiH uopće potvrditi optužnicu, ali da nije sumnjao u ishod sudskog postupka.

Marina Pendeš nije bila prisutna prilikom izricanja presude jer boravi u dvodnevnoj posjeti Makedoniji.

Prema tvrdnjama Tužilaštva BiH Pendeš je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici je istaknuto da je optužena svojoj sekretarici izdala naloge o vođenju navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plate i naknade.

Na taj način država je oštećena za iznos od blizu 12.778 KM, koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.

XS
SM
MD
LG