Dostupni linkovi

U Beogradu držna komemoracija za poginule u Libiji


Sa komemoracije u Beogradu 25. februar 2016 .

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije danas je održana komemoracija povodom pogibije službenika ambasade u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepić.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je da će biti utvrđena istina o njihovom stradanju, odnosno da li su bili meta ili samo kolateralna šteta.

On je istakao da su Slađana Stanković i Jovica Stepić, bez obzira na rezultate istrage, žrtve sadašnjeg vremena.

"Sada nije bezbjedno šetati ulicama Pariza, Džakarte, Istanbula zbog terorizma. Srbija traži objašnjenje zašto su baš oni postali kolateralna šteta", rekao je Dačić.

On kaže da je, nakon dvije godine od kako je na funkciji ministra spoljnih poslova i svega što je uloženo u oslobađanje Stankovićeve i Stepića, shvatio da je Slađana postala simbol mnogih zaposlenih u Ministarstvu, koji se praktično ne vidi, a bez kojih ne bi mogla da funkcionše ni visoka politika ni diplomatija.

Dačić je rekao da je Jovica Stepić ugradio sebe u Ambasadu Srbije u Tripoliju tokom dugog niza godina i da je bio konstanta tog kolektiva.

"Iako Stepić u trenutku stradanja nije bio radnik ambasade, njegove godine provedene tamo daju nam za pravo da ga gledamo kao diplomatskog predstavnika zemlje", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je apelovao na javnosti da "ne vrijeđaju uspomenu na Slađanu i Jovicu natpisima koji nemaju veze sa relanošću".

Komemoraciji je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je, kao i Dačić, izrazio saučešće porodicama poginulih.

Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji oteti su 8. novembra 2015. godine, a stradali su u američkom bombardovanju 19. februara.

XS
SM
MD
LG