Dostupni linkovi

Oland: Opasnost od rata Turske i Rusije


Fransoa Oland

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je večeras da postoji opasnost od izbijanja rata između Turske i Rusije u slučaju kopnene intervencije u Siriji.

"Turska se umešala u Siriji... Zbog toga ga postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zbog toga je za večeras zakazana sednica Saveta beznednosti UN", rekao je Oland za radio Frans Enter (France Inter).

Oland je ocenio da Rusija ne može da se "izvuče ako jednostrano podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada" i pozivao da se izvrši pritisak na Rusiju u okviru pregovora o Siriji.

"Ne želim da Rusija bude isključena iz toga (pregovora). Sam sam bio u Moskvi i rekao (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu da treba zajedno raditi na političkoj tranziciji. Međutim, ne mogu da prihvatim da se u isto vreme pregovara i bombarduje civilno stanovništvo", dodao je Oland.

Francuski predsednik je naveo da treba uveriti Moskvu da je jedino rešenje za Siriju političko i da bi to bilo dobro za interese same Rusije.

Oland je za SAD rekao da ta država više ne želi da bude "svuda prisutna u svetu kao ranije", dodajući da je u slučaju Sirije, Francuska očekivala veći američki angažman.

Francuski predsednik je podsetio da Vašington nije podržao Pariz koji je želeo da bombarduje Siriju 2013. godine pošto je ta zemlja koristila hemijsko oružje.

Savet bezbednosti održaće večeras hitan sastanak na kojem će se raspravljati o planovima Ankare da započne kopnene operacije u Siriji.

XS
SM
MD
LG