Dostupni linkovi

IAEA: Japan mora da poboljša nuklearne inspekcije


Japan je poboljšao propise o nuklearnoj bezbednosti posle katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići 2011, ali još mora da unapredi sposobnost inspekcija i osoblja, saopštio je u petak tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Inspektori IAEA pozvali su japansku vladu da popravi zakon o nuklearnoj bezbjednosti kako bi provjere na terenu učinio efikasnijim i fleksibilnijim.

Poslije 12-dnevne inspekcije, koja je obuhvatila i nuklearku u Fukušimi, stručni tim je ocijenio da su japanske vlasti za nuklearnu regulativu pokazale nezavisnost i transparentnost, što su ključni elementi koji su nedostajali prije katastrofe.

Nuklearna elektrana u japanskoj prefekturi Fukišima je u martu 2011. pogodjena razornim zemljotresom i cunamijem koji su izazvali topljenje jezgra u tri reaktora, a kao glavni razlozi za katastrofu navođeni su, između ostalog, neispunjeni međunarodni bezbjednosni standardi i loše upravljanje krizom.

Japan je poslije nuklearne katastrofe usvojio strože bezbjednosne zahtjeve za vlasnike nuklearnih elektrana, ali je zakon o inspekcijama na terenu ostao uglavnom nepromenjen.

Lider 17-članog tima stručnjaka Filip Žame izjavio je da nefleksibilna pravila ne dozvoljavaju inspektorima da se slobodno kreću u nuklearnim postrojenjima niti da brzo reaguju kada postoji problem.

"Našli smo da je sistem koji reguliše i definiše okvir inspekcije veoma kompleksan i veoma krut", rekao je Žame na konferenciji za novinare.

Konačan izveštaj tima IAEA očekuje se za oko tri meseca.

XS
SM
MD
LG