Dostupni linkovi

Kotromanović: Srpski zvaničnici ne mogu držati lekcije o miru


Ministar odbrane u tehničkoj vladi Hrvatske Ante Kotromanović izjavio je da su srpski zvaničnici koji problematizuju jačanje odbrambenih kapaciteta Hrvatske svoje istinsko mirotvorstvo imali priliku da pokažu tokom ratova 1990-ih godina i da stoga sada nemaju pravo nikome da drže lekcije.

U intervjuu internet magazinu Slobodna Bosna, Kotromanović je rekao da su oni bili "prvaci ratova" na području bivše Jugoslavije, prenela je danas agencija Hina.

"Vučić, Nikolić i Dačić bili su prvaci u vodjenju četiri rata na prostoru bivše Jugoslavije. Oni su mogli da spreče gubitak desetina hiljada života samo da su imali miroljubivu politiku pre dvadeset godina", kazao je Kotromanović, dodajući da u Beogradu mogu biti "samo srećni što on više neće biti ministar odbrane Hrvatske".

On je istakao da svako ima pravo na odbranu i da Hrvatska kao članica NATO-a i EU nema nikakve osvajačke pretenzije, i dodao da se zna da su "u prošlosti iz Beograda išle divizije i prema Hrvatskoj i prema Bosni i Hercegovini".

"Meni je drago da je Srbija sada potpuno razotkrivena. Ona misli da će ući u EU saradjujući s Rusijom. Teško! To što mi u Hrvatskoj radimo na jačanju naših oružanih snaga, to je u sklopu zajedničke evropske sigurnosne politike", kazao je Kotromanović.

Odlazeći ministar odbrane rekao je da Hrvatska nema negativnih komentara na najave Srbije o mogućoj kupovini ruskog raketnog sistema S-300.

"Mi nemamo negativnih komentara na to, kao što Srbija osudjuje Hrvatsku. Srbija je sused koga cenimo i uvažavamo, želimo im svu sreću, da im privreda raste, ali neka puste nas da mi radimo svoj posao i brinemo se o sebi kako mislimo da je najbolje", kazao je Kotromanović, koji uskoro napušta ministarsku dužnost.

Kotromanović je dodao da mu zapravo nije jasno zbog čega se u Srbiji bune, posebno kada su nakon najavljenog ulaska Crne Gore u NATO gotovo u potpunosti okruženi članovima zapadne odbrambene alijanse.

XS
SM
MD
LG