Dostupni linkovi

Priština: Oko 10.000 ljudi traži povlačenje sporazuma o ZSO


Oko 10.000 građana okupilo se u subotu na protestu u centru Prištine zahtevajući povlačenje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Učesnici protesta na Trgu Zahira Pajazitija nose parole "Zajednica ne prolazi" i "Isa-Haša-Esad paša" i uzvikuju parole protiv ZSO, premijera i zamenika premijera Kosova, Ise Mustafe i Hašima Tačija.

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je na protestu da je vlast Tačija i Mustafe pokušala da na Kosovo vrati Srbiju i da poklanja zemlju Crnoj Gori.

"Ova vlast koristi nasilje protiv onih koji su protiv ZSO", rekao je Imeri.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da je vlast naterala opoziciju da izađe na ulice, pošto želi da Srbija postane "domaćin na Kosovu".

"Mi kažemo 'ne' sporazumima koji štete Kosovu. Ovde smo da kažemo 'ne' Srbiji na Kosovu, 'ne' podeljenom Kosovu i da kažemo vlasti da ne dovodi u opasnost našu državu", kazao je Haradinaj.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj pozvao je Mustafu da suspenduje sve sporazume koje je potpisao, ili da organizuje referendum o ovim sporazumima, ili organizuje nove vanredne parlamentarne izbore.

XS
SM
MD
LG