Dostupni linkovi

Obama i Putin razgovarali o zaustavljanju rata u Siriji


Foto: AFP

Na Samitu G20 u turskoj Antaliji američki i ruski predsjednici Barack Obama i Vladimir Putin su razgovarali tokom jedne 35-minutne pauze, a jedna od tema razgovora bila je situacija u Siriji.

Za razgovor Obame i Putina na marginama Samita G20 neimenovani zvaničnik Bijele kuće, je, kako navodi Agencija Anadolija, kazao da je to bio izuzetno „konstruktivan“ susret dva lidera.

Ističući da je veći dio razgovora protekao u razmjeni stavova o naporima u smjeru zaustavljanja rata u Siriji, neimenovani američki diplomata je kazao da su Obama i Putin saglasni da je ta tema postala još hitnija nakon terorističkog napada u Parizu.

„Lideri su ukazali na uspješnu ideju pregovora u Beču i neophodnost nastavka dijaloga između sirijske opozicije i režima uz posredovanje UN-a, a o zaustavljanju sukoba.

Saglasni su i o neophodnosti pokretanja procesa političke tranzicije u Siriji. Obama je i ovom prilikom kazao da je ruske vojne aktivnosti u Siriji potrebno fokusirati na borbu protiv ISIS-a“, kazao je diplomata.

Isti izvor navodi da su Obama i Putin razgovarali i o situaciji u Ukrajini, a da je Obama kazao da podržava implementaciju Sporazuma iz Minska koji predviđa povlačenje stranih vojnika iz Ukrajine, povlačenje teškog oružja sa frontova i kontrolu cijele ukrajinske teritorije od strane vlade u Kijevu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG