Dostupni linkovi

Gradonačelnik Salcburga: Preti nam humanitarna katastrofa


Pošto je Nemačka očigledno odlučila da od 28. septembra ukine vanredne vozove za izbeglice iz Salcburga, ovom gradu preti humanitarna katastrofa, upozorava gradonačelnik Hajnc Šaden.

Ukidanje vozova zaoštrilo bi dalje situaciju na železničkog stanici u Salcburgu, na koju dnevno pristiže oko 2.000 izbeglica.

Humanitarne organizacije i nadležne vlasti već rade na granicama svojih kapaciteta, upozoravaju u Salcburgu.

"Crveni krst i Karitas već govore o humanitarnoj i sanitarnoj katastrofi koja se najavljuje na granici ka Frajlasingu. To nam preti i na železničkoj stanici, ako budu dolazili dalji vozovi iz Beča, Graca ili Filaha", upozorava Šaden.

Već par dana su vlasti Salcburga apelovale na Beč i jug Austrije da uspore dalji transport izbeglica u pravcu Salcburga.

Nakon što je garaža železničke stanice danima bila prepuna sa više od 1.000 izbeglica grad je odlučio da iz humanitarnih, higijenskih i bezbednosno-tehničkih razloga broj ogranični na 800.

U subotu veče su salcburške vlasti saznale da će Nemačka obustaviti vanredne vozove, o čemu je informisano i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje nije želelo da potvrdi ovu vest.

Do skoro su vanredni vozovi, prema podacima austrijske železnice OeBB transportovali u Nemačku oko 1.200 izbeglica od 2.000 koji dnevno pristižu u Salcburga.

Ostatak izbeglica pokušava drugim sredstvima da se domogne Nemačke preko prelaza Frajlasing, gde moraju čekati više sati u kiši na izlazak iz Austrije.

XS
SM
MD
LG