Dostupni linkovi

FHP: Krivična prijava za ubistvo 53 albanska civila


Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv dva NN pripadnika policije osumnjičena da su 1999. godine u selu Poklek ubili 53 albanska civila.

Fond je naveo da su osumnjičeni pripadnici 86. odreda Posebnih jedinica policije MUP Srbije.

U saopštenju Fond je dodao da sz prijavljeni i nekadašnji komandant 86. odreda Posebne jedinica Dragan Obradović, kao i komandant čete kojoj su izvršioci pripadali zbog nesprečavanja, odnosno nekažnjavanja počinioca zločina.

Fond je naveo da su 17. aprila 1999. godine, oko 16.00 časova, dva pripadnika 86. odreda PJP ušla u dvorište Sinana Mukolija u Pokleku, u opštini Glogovac, u čijoj kući se krilo 59 osoba iz komšiluka i izbeglica, mahom žena, dece i staraca.

Sinan Mukolli je izašao iz kuće i policajcima rekao da se u njegovoj kući nalaze uglavnom žene i deca, na šta su mu oni naredili da ih sve izvede sa rukama podignutim u vis. U dvorištu policajci su pretresli civile, a zatim im naredili da se vrate u kuću i da zatvore vrata, dok su zadržali samo Sinana Mukollija i Imera Eljšanija.

Nakon nekoliko minuta, civili koji su bili u kući čuli su rafale iz dvorišta, iz pravca gde su ostali Sinan i Imer, koji su tada ubijeni.

Ubrzo nakon toga, jedan od policajaca je razbio prozor na sobi u kojoj su se nalazili žene, deca i starci, zatim je naglo otvorio vrata i u sobu ubacio bombu koja je odmah eksplodirala, a posle jednog ili dva minuta i drugu bombu.

Nekoliko minuta potom, isti policajac je ušao u sobu proveravajući ima li preživelih, a one koje je video da su i dalje živi odmah je ubijao rafalima iz automatske puške.

Nakon što su ubili skoro sve civile u kući, policajci su doneli dve kante sa benzinom, a zatim su sobu u kojoj su se nalazila tela ubijenih civila zapalili.

Četiri osobe, među kojima i dvogodišnje dete, koje su preživele bombe i rafale, ali nisu na vreme napustile sobu, zapaljene su žive, piše u saopštenju.

U tom zločinu ubijena su ukupno 53 civila, među kojima 24 žene i 23 deteta. Većina dece imala je manje od sedam godina, a ubijene su i dve jednogodišnje bebe. Šest osoba je preživelo.

Do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin, naveo je Fond.

XS
SM
MD
LG