Dostupni linkovi

Han pozvao vlast i opoziciju u Makedoniji da zajednički prevladaju krizu


Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je danas zabrinutost zbog događaja tokom vikenda u Kumanovu u Makedoniji, istakavši da EU osuđuje svaki vid nasilja i pozvavši vlast i opoziciju u toj zemlji da zajednički prevladaju krizu.

"Podstičemo sve uključene strane i aktere da sarađuju na rešavanju ovog problema i u procesu razjašnjavanja onoga što se dogodilo i nalaženja odgovornih lica", rekao je Han u saopštenju koje je medijima prosledio EU info centar u Beogradu.

On je dodao da napad u Kumanovu, koji je izvršila teroristička grupa čiji članovi su bili državljani Kosova, Makedonije i Albanije, "ne bi trebalo da skrene pažnju sa veoma ozbiljne političke situacije" u Makedoniji, dodajući da je EU pozvala vlast i opoziciju u toj zemlji da zajednički prevladaju krizu i započnu sa saradnjom na tom pitanju.

"Ovaj događaj se ne sme iskoristiti za dalje usložnjavanje situacije uvođenjem etničkih tenzija, ovo je nešto što se mora izbeći i ja pozivam sve odgovorne ljude u zemlji i susedstvu da postupaju ujedinjeni na promišljen i transparentan način koji će moći da se prati", istakao je Han.

XS
SM
MD
LG