Dostupni linkovi

Nigerija: Građni glasaju uprkos napadima ekstremista


Izbeglice kažu da desetine naoružanih ekstremista islamističkog borbenog pokreta Boko haram napreduju na severoistoku Nigerije ka jednom gradu gde im se suprotstavljaju vojnici.

Uz tešku pucnjavu, grad Baući sa 300.000 stanovnika, nadleću borbeni avioni.

Borbe se vode u nedelju dok Nigerijci glasaju u nekim oblastima na odlučujućim predsedničkim izborima koje su ekstremisti zapretili da će poremetiti.

Policija kaže da su naoružani napadači u nedelju ujutro napali biračka mesta u dva grada istočno od Baućija, a stanovnici dodaju da su potom napadnuta i neka sela.

Prvog dana izbora, u subotu, pripadnici Boko harama su u napadima ubili više od 40 ljudi.

Islamski teroristički pokret Boko haram što u prevodu znači "Zabranjeno je zapadnjačko obrazovanje", prvobitno je bio blizak Al Kaidi, a ovog meseca se deklarativno pridužio ekstremističkoj organizaciji "Islamska dzrzava" koja deluje u Siriji i Iraku.

Težište akcija Boko harama za koji se računa da ima 7.000 do 10.000 boraca, je u severoistocnoj Nigeriji, a pokušava da zauzme i delove teritorije susednog Čada, Nigera i Kameruna.

Taj pokret postoji još od 2002. godine i jača od oružane pobune u Nigeriji 2009. godine, a od 2010. izvodi vojno sve savršenije napade, između ostalog na zgrade vlasti.

Izbori za šefa države i poslanike su se u nedelju nastavili, posle napada i tehničkih problema tokom jučerašnjeg glasanja.

XS
SM
MD
LG