Dostupni linkovi

Rusija:Odgovornost Srbije u predsjedavanju OEBS-om velika


Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin uvjeren je da će uloga OEBS-a u kontekstu ukrajinske krize biti veoma značajna, a odgovornost srpskog predsjedavanja OEBS-om veoma velika.

"Rusija pridaje veliki značaj predstojećem predsjedavanju Srbije OEBS-om, pri čemu Beograd treba da pokaže objektivnost. To je van svake sumnje izazov za srpsku diplomatiju, koja je pozvana da pokaže svoje kvalifikacije, objektivnost, principijelnost", rekao je Čepurin.

Na skupu "Svijet u 2015", održanom u Beogradu on je ocijenio da OEBS, koji u vrijeme mira nazivaju "uspavanom ljepoticom", u teškim vremenima postaje jedan od najvažnijih mehanizama za regulisanje kriznih situacija.

Čepurin je napomenuo da je mjere sankcija prema Rusiji usvojilo nešto više od 30 zemalja, ali da te sankcije neće dovesti do izolacije Rusije - prenijeli su beogradski mediji.

"Rusija će, kao i svaki put kada se u istoriji našla u teškoj situaciji, ponovo izaći snažnija", rekao je Čepurin.

Kada je riječ o Ukrajini Čepurin je rekao da je Zapad pogazio vlastite principe demokratske promjene vlasti, podržao ekstremiste, te podsjetio da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ujedinjenje Krima sa Rusijom bila je jasno izražena volja naroda Krima", rekao je on, napomenuvši da je 90 odsto stanovništva Krima izašlo na glasanje, od čega je 96 odsto glasalo za ujedinjenje sa Rusijom i sva međunarodna pravila bila su ispoštovana.

S ruske tačke gledišta, naveo je on, Ukrajina, onakva kakvu sada priznaje Rusija, jeste teritorijalno cjelovita i mora da bude podržana u ovom obliku tokom sprovođenja odgovarajućih ustavnih reformi.

XS
SM
MD
LG