Dostupni linkovi

Zajednička vježba srpskih i ruskih specijalaca


Zajednička vojna vježba specijalnih snaga Vojske Srbije i Rusije pod nazivom "Srem 2014" biće održana danas na vojnom poligonu "Nikinci" kod Rume.

Riječ je o najvećoj međunarodnoj vježbi koja je ikada organizovana u Srbiji, u kojoj će učestvovati gotovo kompletan sastav srpske Specijalne brigade i oko 200 ruskih padobranaca.

Riječ je o izuzetno zahtjevnoj dvonedjeljnoj taktičkoj vježbi tokom koje će srpska i ruska vojska zajednički uvježbavati dejstvo protiv terorističkih grupa. Ona uključuje izviđanje, desantiranje padobranskih snaga, bojevo gađanje, oslobađanje "talaca"...

Srpski specijalci će prvi put u istoriji izvesti desant iz helikoptera "Mi-8", uz pomoć konopaca, a poznati 63. padobranski bataljon iz Niša iskakaće iz aviona "Antonov - 26", što će biti najveće angažovanje ove jedinice na vježbama.

Ruski padobranci su nedavno stigli u Srbiju sa šest transportnih vojnih aviona "IL -76", kojima su transportovani borbena oklopna vozila, kamioni, bespilotne letjelice, motocikli četvorotočkaši i jedan motorni zmaj.

Ruske snage koje su stigle u Srbiju pripadaju elitnoj desantno-padobranskoj jedinici 106. gardijske vazdušno-desantne divizije, čije je sjedište u Tuli, u Moskovskoj oblasti.

Početak vojne vježbe predviđen je za 12.00 časova, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

XS
SM
MD
LG