Dostupni linkovi

Mijatović: Uveravanja od VučićaPredstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je dobila uveravanja od premijera Aleksandra Vučića da će se on lično i vlada Srbije pozabaviti
pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Vučić je prethodno danas u otvorenom pismu Dunji Mijatović optužio predstavnike OEBS-a da protiv njega vode "najprljaviju kampanju", objavljuju neistine o Srbiji i lažu, i zatražio izvinjenje ili dokaze da vlada sprovodi cenzuru i gasi internet sajtove.

Mijatovićeva je u odgovoru na molbu agencije Beta da prokomentariše pismo Vučića navela da "trend uklanjanja sajtova, blokiranja interneta i komentara u Srbiji nažalost nije nov", ali da se on nastavio s novim elementima - privođenjima pojedinaca zbog pisanja na blogovima i komentarima na sajtovima.

"Ovo se nastavilo tokom vikenda i u ponedeljak je sajt Peščanika napadnut i blokiran", rekla Dunja Mijatović. Ona je navela da je s Vučićem konstruktivno razgovarala i da su se dogovorili da se sastanu što je pre moguće.

"Obavestila sam ga da trend uklanjanja sajtova, blokiranja internet resursa i komentara u Srbiji nažalost nije nov i dobila sam uveravanja da će on lično i njegova vlada rešiti te probleme", navela je Mijatovićeva.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija rekla je da je 27. maja izdala saopštenje povodom privođenja pojedinaca zbog pisanja blogova i komentara i dodala da su i druge institucije koje prate medije i medijske slobode u Srbiji takođe reagovale.

Ona je navela da je i u decembru izrazila zabrinutost zbog napada na sajtove i nelegalnog uklanjanja članaka s medijskih portala.

"Moja poruka vladi ostaje; ta delovanja treba istražiti i oni koji stoje iza njih treba da odgovaraju. Uloga je i dužnost vlade da štiti i neguje slobodu izražavanja bez obzira da li na internetu ili van interneta, kako je napisano u Ustavu. Zadovoljna sam uveravanjima premijera Vučića da će to pitanje biti rešeno", navela je Mijatovićeva.

Premijer Srbije je u pismu Dunji Mijatović istakao da od "gospode iz OEBS-a, posle svih neistina" koje su izneli o Srbiji, očekuje jedno obično izvinjenje i ništa više.

XS
SM
MD
LG