Dostupni linkovi

MUP CG odbio privremeni boravak sveštenicima SPC


Direktorat za upravne unutrašnje poslove Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Crne Gore potvrdio je rješenje Područne jedinice Pljevlja, kojim je sveštenstvu Srpske pravoslavene crkve /SPC/ u Crnoj Gori odbijen zahtjev za privremeni boravak.

Zahtjevi su odbijeni sveštenicima Ognjenu Perkoviću, Saši Janjiću, Borivoju Pantiću, Darku Janjiću, Milanu Stoiljkoviću, Nikoli Oliću, igumanu manastira Sveta Trojica arhimandridu Leonidu i igumanijama Atanasiji i Magdaleni.

Područna jedinica za upravne unutrašnje poslove MUP-a u Pljevljima u prvostepenom rješenju nije odobrila dozvolu za privremeni boravak sveštenicima SPC-a, koji službuju u Pljevljima, uz obrazloženje da ne ispunjavaju uslove pod kojima boravak mogu ostvariti.

Na ovo rješenje pljevaljski sveštenici su uložili žalbu Direktoratu za upravne unutrašnje poslove MUP-a Crne Gore.

U obrazloženju prvostepenog rješenja navedeno je da je za odobrenje bilo potrebno priložiti i dokaz o opravdanosti zahtjeva za privremeni boravak, te da su podnosioci zahtjeva bili dužni da dostave i dokaz o registraciji vjerske zajednice, u kojoj namjeravaju da organizuju vjersku službu.

Do sada je po istom osnovu ispostava MUP-a u Pljevljima više puta odbijala da izda rješenja za privremeni boravak sveštenicima SPC-a, a prije dvije godine zaprijećeno im je da će biti deportovani ukoliko sami ne napuste Crnu Goru.

Upravni sud je ranije poništio rješenje MUP-a Crne Gore.
XS
SM
MD
LG