Dostupni linkovi

BiH: Oslobađanje Samira Honde pobjeda pravde


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija pozdravio je presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Samir Hondo oslobođen po svim točkama optužnice kojom ga je teretilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

“Oslobađajuća presuda u slučaju Hondo je pobjeda pravde. Niti jednog trenutka nisam sumnjao da će presuda biti u korist gospodina Samira Honde, jer sve informacije kojima su raspolagale nadležne institucije Bosne i Hercegovine su ukazivale da se radi o nevinom čovjeku koji je bio izložen ucjenama, od kojega je traženo da plati određenu sumu novca kako bi izbjegao lažno svjedočenje i hapšenje. Kada je to odbio, uslijedilo je hapšenje u martu” istaknuo je Lagumdžija.

On je pozdravio rad nadležnih pravosudnih institucija BiH koje su pravovremenim i temeljitim postupanjem osigurale dostavljanje neophodne dokumentacije i iskaza svjedoka, što je omogućilo da pravosudni organi Srbije donesu oslobađajuću presudu, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.
XS
SM
MD
LG