Dostupni linkovi

Hamnei: SAD su na strani cionista


Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamenei upozorio na opasnost od izbijanja građanskog rata u Egiptu. On je kritikovao SAD "da su na strani cionista".

"Zabrinuti smo zbog onoga što se događa u Egiptu. Svaki dan se povećava opasnost od rata, što je katastrofalno", rekao je Ali Hamenei u govoru povodom muslimanskog praznika Bajrama koji je danas emitovan na državnoj televiziji.

On je kazao da ukoliko počne, ništa neće moći da zaustavi građanski rat u Egiptu.

"Savetujem egipatskim vlastima da stranim zemljama, čije obaveštajne službe nesumnjivo imaju ulogu u stvaranju ovakve situacije, ne dozvole mešanje u unutrašnja pitanja Egipta", rekao je Ali Hamenei.

On je takođe kritikovao SAD, istakavši da Amerika nije dobar posrednik u bliskoistočnim mirovnim pregovorima, jer drže stranu Izraelu. Hamnei je upozorio da će pregvori kojima posreduje SAD definitivno naneti štetu palestinskoj stranu.

"SAD nisu pravi posrednik, one stoje uz cioniste", rekao je on na molitvi.

Iran i Egipat prekinuli su diplomatske odnose pre 30 godina zbog potpisivanja mirovnog sporazuma izmedju Egipta i Izraela.

Bivši predsednik Egipta Mohamed Morsi svrgnut je sa vlasti 3. jula, od kada se njegove pristalice redovno okupljaju na ulicama egipatskih gradova, zahtevajući da se on vrati na mesto šefa države.
XS
SM
MD
LG