Dostupni linkovi

Danas Obamina inauguracija



Na svečanosti ispred Kapitola, sedišta Kongresa, u Vašingotnu, danas će biti održana zvanična ceremonija inauguracije američkog predsednika Baraka Obame.

On je juče položio zakletvu za drugi predsednički mandat na privatnoj ceremoniji u Beloj kući, a danas će biti i zvanično inaugurisan na svečanosti na kojoj će održati i inauguracioni govor pred više stotina hiljada ljudi.

Obama je juče zakletvu položio pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom. Skromnoj ceremoniji u Plavoj sobi Bele kuće prisustvovali su prva dama Mišel Obama, njihove ćerke Saša i Malia i nekoliko novinara.

Zakonom je određeno da predsednik polaže zakletvu 20. janaura, a ako je u pitanju nedelja, onda zakletvu polaže na privatnoj ceremoniji, da bi sutradan to uradio i javno.

Milioni ljudi širom sveta pratiće danas inauguraciju Obame ispred Kapitola. Takođe, očekuje se da će u Vašingtonu okupiti oko 800.000 ljudi, što je znatno manje od 1,8 miliona, koliko je u američku prestonicu privukla ceremonija njegove inauguracije 2009. godine.
XS
SM
MD
LG