Dostupni linkovi

Sarkozi suočen sa serijom sudskih istraga


Dosadašnji francuski predsjednik Nikola Sarkozi, kome sljedeće sedmice ističe mandat, suočiće se sa serijom sudskih istraga nakon što bude izgubio predsjednički imunitet.

Sarkozi bi mogao da bude pozvan na ispitivanje već sredinom juna, nakon što mu imunitet istekne mjesec dana pošto novi predsjednik Fransoa Oland 15. maja položi zakletvu.

Sarkozi je demantovao da je prekršio zakon u vezi sa bilo kojom od nekoliko istraga, ali prošlogodišnja presuda za korupciju njegovom prethodniku Žaku Širaku pokazala je da su francuski sudovi odlučni da krivično gone bivše lidere.

"U prošlosti je ponašanje za koje je Sarkozi optužen bilo veoma često, ali sudovi nisu pokretali krivične postupke. Stvari su se bitno promijenile. Sudovi su postali hrabriji", izjavio je Filip Brod, politički analtitičar iz pariskog Centra za političke studije.

Jedna od istraga vodi se o navodnim ilegalnim donacijama Sarkozijevoj kampanji koje je dala Lilijan Betenkur, nasljednica poslovne imperije "Loreal". Sudije će ispitati da li je ona slala koverte sa gotovinom Sarkozijevim pomoćnicima tokom kampanje 2007. godine. Njen bivši knjigovođa tvrdi da je jedna donacija iznosila 50.000 evra.

Prema francuskom izbornom zakonu, pojedinačne donacije kampanjama ne mogu biti veće od 4.600 evra.

Sarkozi i njegovi saradnici optuženi su i za davanje naređenja o pokretanju ilegalne policijske istrage radi identifikovanja zvaničnika koji je medijima otkrio skandal u vezi sa Betenkurovom, prenio je AFP. Tužbe su podignute protiv tužioca bliskog Sarkoziju i šefa francuske unutrašnje obavještajne službe, koji su 2010. godine nelegalo došli do podataka iz mobilnih telefona pojedinih novinara.
XS
SM
MD
LG