Dostupni linkovi

Studenti u Beogradu štrajkuju glađu


Oko 20 studenata beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti proveli su noć ispred Ministarstva prosvete, gde su juče započeli štrajk glađu.

"Pred svitanje bilo je malo hladno, a studenti 24 sata ne uzimaju hranu i iscrpljeni su”, rekao je jutros Tanjugu predstavnik studenata Miloš Kuvekalović.

Ispred ministarstva noćas je bilo tridesetak studenata, 20 štrajkuju glađu, kao i dva roditelja, rekao je Kuvekalović i naveo da je sinoć oko 22 sata štrajkače posetio i predstavnik ministarstva prosvete.

Studenti traže školarine za 109 kolega koji imaju 60 bodova i treba da budu oslobođeni plaćanja u celosti. Takođe traže i da 13 akademaca koji imaju 48 do 59 bodova plate samo polovinu školarine.

Problem je nastao pre dve godine kada je u dogovoru sa ministarstvom odlučeno da studenti sa 60 bodova upišu godinu kao budžetski, a oni sa 48 do 59 bodova plate deo školarine.

Na ovom fakultetu to još nije realizovano jer je veliki broj odličnih studenata, budžetske kvote su male, a fakultet nema novca da ispoštuje dogovor.
XS
SM
MD
LG