Dostupni linkovi

Sirija spremna da razgovara o dolasku predstavnika UNSirijsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas spremnost da razgovara o datumu kada bi Siriju mogla da poseti šefica kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za humanitarna pitanja Valeri Amos, kojoj juče nije dozovoljen ulazak u
zemlju.

"Predstavnica UN je tražila da u Siriju dođe u trenutku kada nama to nije odgovaralo. Spremni smo da sa njom nastavimo razgovore o datumu
(njenog dolaska) koji bi odgovarao obema stranama", navodi se u saopštenju ministarstva emitovanom na državnoj televiziji.

Pošto joj sirijske vlasti juče nisu dozvolile ulazak u Siriju, Amosova je u saopštenju napisala da je zbog toga "veoma razočarana", i da je u više navrata tražila da se sretne sa najvišim sirijskim zvaničnicima, kako bi sa njima razgovarala o humanitarnoj situaciji u toj zemlji.

Valeri Amos je tada navela da podržava apel Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da se u Siriji uvede dnevni prekid vatre koji bi trajao nekoliko sati, kako bi se humanitarnim organizacijama omogućilo da evakuišu ranjene, i dopreme hranu i lekove.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je od Valeri Amos zatražio da ode u Siriju, posle čega je ona posebno insistirala da joj se omogući ulazak u Homs, uporište sirijskih pobunjenika, koji je više od tri nedelje pod udarom vladinih snaga.

Da joj je ulazak dozvoljen, Valeri Amos bi bila najviši zvaničnik UN koji je u Siriju ušao od početka marta prošle godine, kada je u u toj zemlji počela pobuna protiv predsednika Bašara Al Asada.

Prema podacima UN, od tada je u Siriji poginulo više od 7.500 ljudi.
XS
SM
MD
LG