Dostupni linkovi

File i Ešton pisali Vjekoslavu Bevandi


Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i evropski komesar za proširenje Štefan File uputili su pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandu u kojem je ponovljeno da je posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini neupitna.

Evropski zvaničnici istakli su da BiH ima realnu perspektivu pridruživanja EU te da će, iako odgovornost za napredovanje leži na BiH, EU nastaviti da joj pomaže na njenom putu evropskih integracija, između ostalog i intenzivnijim prisustvom na terenu.

U nastavku su pozdravili Bevandinu opredijeljenost za evropske integracije te istakli da su u tom pogledu ohrabreni njegovim obraćanjem PSBiH u januaru ove godine.

Prioriteti koje ste iznijeli u Vašem inauguralnom govoru također su i prioriteti EU. Nakon stupanja na snagu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dodatno će osnažiti odnose između BiH i EU, navedeno je u pismu.

Potpisnici pisma su pozdravili usvajanje Zakona o sustavu državne pomoći u BiH, kao i Zakon o popisu stanovništva i kućanstava.

Sada želimo da ohrabrimo Vas i Vijeće ministara u usaglašavanju Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima sukladno odluci u predmetu "Sejdić Finci", navedeno je.

Istaknuto je da je potrebno uložiti kredibilne napore i ispuniti obveze koje za BiH proizilaze iz Prijelaznog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dogovor o Globalnom fiskalnom okviru za period 2012.-2014., podsjetili su evropski zvaničnici, takođe spada u osnovne preduslove koje BiH mora ispuniti da bi počela ostvarivati prednosti makrofinancijske pomoći EU od 100 miliona eura.
XS
SM
MD
LG