Dostupni linkovi

Beduini prijete ustankom u Egiptu


Egipatska vojna vlada suočava se s novim neprijateljima, pobunjeničkim beduinskim plemenima.Na sastanku u južnoj sinajskog pustinji, beduinski lideri optužili su Vrhovno vijeće oružanih snaga za izdaju Egipta i upozorili su da će, ako bude potrebno, zaratiti s njima da bi dobili više glasova u parlamentu, javio je u utorak CNN.

Na mjestu, nedaleko od starog manastira Svete Katarine, vrhovni beduinski lideri su se okupili da bi protestovali protiv "lažnih parlamentarnih izbora" i političkog sistema za kojeg tvrde da ih je marginalizirao kroz istoriju i tlačio decenijama.

Nećemo dozvoliti parlament bez beduinskog predstavnika, kao što je predodređeno izborima, rekao je Ahmed Husein, član plemena Karareša.Beduini su podnijeli niz žalbi sudu o ispravnosti izbornog procesa.

Plemenski vođa, Muhamed Al Ahmar, rekao je da su otkrili zapaljene glasačke kutije u gradu Al Tor na izborima u južnom Sinaju koje zadrže većinu beduinskih glasova. Nisu sigurni ko ih je spalio, ali znaju da je vojska odgovorna za to, dodao je Al Ahmar.

Zbog uništenja i spaljivanja nekoliko glasačkih kutija upravni sud naredio je ponovno održavanje parlamentarnih izbora u subotu i nedjelju.

Oko 500.000 beduina živi na sinajskom poluostrvu. Tokom vladavine predsjednika Hosnije Mubaraka više hiljada beduina je uhapšeno i zatvoreno.
XS
SM
MD
LG