Dostupni linkovi

Rast svetskih akcija



Evropske akcije danas su u porastu, jer se investitori nadaju da će lideri evrozone doneti nove mere za rešenje dužničke krize uoči samita EU, sledeće sedmice.

Ulagaci se nadaju da bi do samita 9. decembra Nemačka i Francuska mogle dogovoriti predlog izmena Lisabonskog ugovora, kojima bi se osigurala čvršća fiskalna integracija među zemljama evrozone, možda ne sa svih 17 članica tog bloka.

Akcije su u porastu i zbog izveštaja italijanskog dnevnika "Stampa" u kojem se sugeriše da Međunarodni monetarni fond (MMF) priprema plan za spas Italije, vredan 600 milijardi evra, što je negirao portparol Fonda.

Pojedini analiticari takođe ne polažu previše nade u tu vest, jer MMF nema dovoljno sredstava da bi mogao da kreditira Italiju.

Rast akcija je, međutim, bio ograničen upozorenjem agencije za kreditni rejting "Mudi" da brza eskalacija dužničke krize preti rejtinzima svih članica EU.

Akcije su porasle i u Aziji nakon vesti iz Evrope, kao i SAD o dobrom početku sezone praznične potrošnje u SAD.

Prema procenama Nacionalnog udruženja trgovaca, od 'crnog petka' do kraja vikenda prodavnice je posetilo rekordnih 226 miliona Amerikanaca.

Još nema procena koliko su potrošili, ali predbožicna šoping groznica obično čini između 25 i 40 odsto ukupnog godišnjeg prihoda trgovaca.

Zahvaljujući svemu tome, jutros su u plusu i terminski indeksi u Evropi i SAD, što najavljuje rast cena deonica na evropskim berzama i Vol Stritu.

Nada da će evropski lideri konačno usuglasiti konkretne mere za suzbijanje dužničke krize podstakla je jutros uspon evra.

Njegov kurs dostigao je 1,3290 dolara, dok je u petak iznosio 1,3235 dolara.
XS
SM
MD
LG