Dostupni linkovi

IZ u Srbiji: Ubrzati pripreme za obnovu autonomije Sandžaka


Islamska zajednica u Srbiji pozvala je danas Bošnjački nacionalni sabor da ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, saopšteno je poslije zasjedanja Sveopšteg sabora te zajednice.

Na vanrednom zasedanju Sveopšteg sabora, Islamska zajednica u Srbiji pozvala je građane Sandžaka da se solidarišu u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama.

U zaključcima koji su objavljeni poslije zasjedanja Sabora, ocijenjeno je da, kako se navodi, otimanje zemljišta u novopazarskom naselju Hadžet (na kome bi trebalo da bude izgrađen vrtić), predstavlja kulminaciju nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana.

Dodaje se da je "udar na islamsku vjeronauku završnica priprema za asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima".

Pripadnici Islamske zajednice u Srbiji okupili su se danas u novopazarskom naselju Hadžet na protestu zbog izgradnje dečijeg vrtića na zemljištu za koje tvrde da pripada toj islamskoj zajednici.
XS
SM
MD
LG