Dostupni linkovi

Sarajevo x com:Monstrum s Grbavice biće izručen BIH


Veselin Vlahović Batko - poznat kao monstrum s Grbavice bit će isporučen Bosni i Hercegovini, odluka je Vlade Kraljevine Španije, sazanaje portal Sarajevo x -com

Veselin Vlahović Batko uhapšen je u martu 2010. godine na osnovu međunarodne potjernice u mjestu Alikanteu, u Španiji. Prema pisanju medija, prilikom hapšenja je imao lažne bugarske dokumente i pružao je otpor.

Veselin Vlahović, crnogorski državljanin se sumnjiči za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992. do 1995. godine.Vlahović je, prema navodima optužbe, tokom 1992. i 1993. godine u sarajevskom naselju Grbavica kršio pravila međunarodnog prava i kao pripadnik oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude.

Danas je, povodu odluke Vlade Kraljevine Španije da vlastima Bosne i Hercegovine isporuči Veselina Vlahovića Batka, Željko Komšić član Predsjedništva uputio izraze zahvalnosti Vladi Kraljevine Španije i premijeru Hose Sapateru (Joséu Luisu Rodríguezeu Zapateru).

Komšić je istakao kako su ovom odlukom dodatno potvrđeni prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, koja je na ovaj način pokazala razumijevanje značaja kažnjavanja počinitelja ratnih zločina u BiH, te uvažila navode i činjenice vezane za ovaj slučaj koje je Komšić naveo u pismu upućenom španskom premijeru maja ove godine.

Izručenje Vlahovića, poznatog i kao monstrum s Grbavice, tražili su i pravosudni organi Crne Gore, jer protiv njega vode istragu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u BiH. Vlasti te zemlje su potjernicu za Vlahovićem raspisale i zbog toga jer je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.
XS
SM
MD
LG