Dostupni linkovi

Potvrđen slučaj antraksa u Crnoj Gori



U opštini Ulcinj potvrđen je slučaj obolijevanja govečeta od opasne bolesti antraks, a preduzete su sve mjere radi sprečavanja širenja bolesti, saopšteno je iz Veterinarske uprave.

Iz ove institucije navode, kako prenose mediji, da je domaćin iz mjesta Sveti Đorđe, koje se nalazi blizu granice sa Albanijom, 5. juna prijavio uginuće govečeta. Veterinari iz ulcinjske ambulante Veterinum, nakon pregleda na licu mjesta, posumnjali su na antraks i uzorke poslali u Specijalističku veterinarsku laboratoriju u Podgorici odakle je potvrđena sumnja.

Riječ je o bolesti koja se može prenijeti i na čovjeka.

Po nalogu nadležnog veterinarskog inspektora preduzete su sve hitne mjere – zbrinut leš uginule životinje, dezinfikovano je dvorište i prostor na kojem je boravila.

Na području na kojem se bolest pojavila, naređena je mjera zabrane kretanja životinja, ispaše, njihove prodaje, kao i klanja bolesnih grla. Veterinarska uprava će narednih dana obezbijediti dovoljne količine vakcine protiv te zarazne bolesti za životinje koje su joj podložne, kako bi se zaštitio stočni fond.

Antraks (bedrenica ili prostrel) je zarazna bakterijska bolest od koje obolijevaju biljojedi - ovce, goveda, ali i konji, rjeđe svinje. Za razliku od životinja, za koje je ova bolest smrtonosna, čovjek se uspješno antibioticima liječi od nje.

Posljednji slučaj antraksa u Crnoj Gori je zabilježen 1997, na teritoriji opštine Andrijevica, gdje se i danas sprovodi preventivna vakcinacija prijemčivih životinja.
XS
SM
MD
LG