Dostupni linkovi

Čomskom zabranjen ulazak u Izrael



Reagujući na zabranu ulaska u Izrael, američki filozof Noam Čomski uporedio je režim u Tel Avivu sa staljinizmom.

Čomski, kome je u nedelju zabranjen ulazak u Izrael, izjavio je da je takva odluka posledica činjenice što je namjeravao da održi predavanje samo na palestinskom, a ne i na izraelskom univerzitetu.

"Teško mi je da se setim sličnog slučaja, u kome je ulazak nekoj osobi zabranjen zato što ne predaje u Tel Avivu. Možda samo u staljinističkom režimu", rekao je profesor Čomski za izraelski list "Harec".

Čomski (81) je pokušao da uđe u jevrejsku državu iz Jordana u nameri da održi predavanja na Univerzitetu Bir Zeit kraj Ramale na Zapadnoj obali, poseti Hebron i sastane se sa palestinskim premijerom Salamom Fajadom.

Palestinski poslanik Mustafa Barguti, koji je trebalo da bude domaćin profesoru, izjavio je Rojtersu da je odluka Izraela "fašistička akcija koja se graniči sa potiskivanjem slobode izražavanja".

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela Sabina Hadad izjavila je da još uvek pokušavaju da razjasne stvari s vojskom, nagovestivši mogućnost da se Čomskom ipak dozvoli ulazak.

Čomski, profesor sa Instituta za tehnologiju Masačusets, proveo je pedesetih godina prošlog veka nekoliko mjeseci u jednom kibucu i razmatrao da li da duže ostane u toj zemlji, podsećaju izraelski mediji. On je sada planirao da na Zapadnoj obali ostane četiri dana i održi dva predavanja.

Međutim, na graničnom prijelazu Mostu Alenbi zadržan je oko tri sata, koliko je trajalo ispitivanje, dok mu na kraju ulazak nije zabranjen.

Čomski je ranije često govorio protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.
XS
SM
MD
LG